Bakerlandslagets byggbrød

Bakerlandslagets byggbrød
Middels
over 60 min

Bygg inneholder de gode betaglukanene som vi bør spise mer av. Landslagsbaker Knut Hammeren står bak denne oppskriften.

Slik gjør du

Fordeig

Dag 1: Bløtlegging: Kok opp vann, salt og byggrynene og sett det til kjøling. La det stå i kjøleskapet til dagen etter. Fordeig: Bland sammen ingrediensene til fordeigen til en stiv masse (smuldre gjæren direkte i bollen). Sett fordeigen i kjøleskapet til dagen etter.

Hoveddeig

Dag 2: 1. Ta ut fordeigen og de bløtlagte byggrynene fra kjøleskapet når du starter bakingen, slik at det blir romtemperert. 2. Bland sammen ingrediensene til hoveddeigen i en bakebolle, smuldre gjæren direkte i bollen. Elt i kjøkkenmaskin i 5-10 min. La hoveddeigen hvile i 3 timer i romtemperatur. 3. Bland inn de bløtlagte byggrynene og den stive fordeigen og 1/2 dl vann. Elt dette sammen til du har fått løst opp den stive fordeigen. Tilsett deretter 1/2 - 1 dl ekstra vann og fortsett eltingen til deigen blir glatt og slipper bollen. 4. Del deigen i to like deler, form emnene til brødfasong – og legg dem i to godt smurte 1,5-litersformer. Hev brødene til dobbel størrelse (ca. 1 1/2 – 2 timer). 5. Forvarm ovnen til 260 °C, sett inn brødene midt i ovnen og senk temperaturen til 220 °C. 6. Stek brødene i ca 45 minutter. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.