Mettes lussekatter

Mettes lussekatter
Lett
over 60 min

Visste du at for å få ett kilo safran kreves det minst 70 000 safrankrokuser som må plukkes og renses for hånd? Ikke rart dette er et av verdens mest ekslusive krydder! Gurkemeie kan være et alternativ for å få gulfarge hvis du ikke får tak i safran til lussekattene, men smaken blir ikke den samme.

Slik gjør du

Safran kan erstattes med gurkemeie. 1 g safran = 0,5 ts gurkemeie.

Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran eller gurkemeie, og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse.

Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Form ulike lussekatter, alt etter fantasi. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate, og la dem heve under plast på lunt sted ca 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene.

La dem avkjøles litt på rist. De smaker aller best litt lunkne.

I stekeovnen ved 225 °C i ca 15 minutter.

Ulike lussekattformer...