Raket ishavsrøye fra Annes Hage

Annes Hage på Jevnaker liker ikke å gjøre som alle andre. Så når de skal røke, rake og grave fisk der i gården, slipper verken den flotteste regnbueørret eller villaks innenfor døren. Det er det bare den lekreste ishavsrøyen fra Vesterålen som gjør.

Annes Hage drives av ekteparet Anne Hasselknippe og Ole-Ivar Bakken på Jevnaker. På forsommeren tar de i mot 10 tonn fersk ishavsrøye fra Vesterålen som sløyes, saltes, legges og lagres før den er klar til servering. 

Ishavsrøye Vesterålen regnes som en av Norges unike matskatter og har fått Beskyttet Geografisk Opprinnelsesmerke. Matmerk har til og med tildelt den bearbeidede fisken Spesialitetmerket. Først ut var Delikatesserakfisk av Ishavsrøye i 2009, og i 2012 fulgte jammen Akevitt-gravet, Cognacgravet og Kaldrøkt etter med hvert sitt Spesialitetmerke.

Akevittgravet, Cognacgravet og Røkt ishavsrøye

Det var Per O. Bakkegaard på Geilo som utviklet metoden med å rake ishavsrøye. Han produserte rakfisk på Geilo i 40 år før ekteparet Hasselknippe/Bakken overtok i 2005. Rakfisken fra Annes Hage kommer vakumert i pakker på 400-500 gram. Den er usedvanlig mild og aromatisk og egner seg derfor veldig godt for deg som ikke er dreven, men ønsker å like rakfisk.

Ved siden av rakfisk produserer de også gravet og røkt ishavsrøye. Av den gravede varianten frister de med Akevittgravet og Cognacgravet. Og den røkte varianten kommer både som kaldrøkt og varmrøkt. Ekstra morsomt er det at ishavsrøyen er røkt på eikeflis fra gamle akevittfat.

Oppskrifter med rakfisk

Rakfisk med tilbehør
Rakfisk i lefse
Klassisk rakfisk