Bakt kveite med røykte mandler

Bakt kveite med røykte mandler
Lett
over 60 min

Her må du bruke litt tid, men til fest gjør vi gjerne det.

Slik gjør du

Potetterrin

Husk å start dagen før med potetterrin.

Skrell bakepotetene og skjær dem i tynne skiver med ostehøvel eller mandolin. Dekk en brødform med bakepapir og legg potetskivene lagvis mens du pensler mellom lagene med en olje som er tilsatt pepper, salt og sitron.

Bak i ovn under lokk i 1 time på 160 grader. Legg så en ny brødform ned i og legg på press til dagen etter. Ta terrinen ut av formen og del den i porsjons biter. Varm opp terrinen i ovn på 180 til 200 grader i 10 til 12 minutter, slik at den blir gylden og fin på alle sider.

Hvitvinsaus

Finhakk løken og fres den til den er blank. Tilsett hvitvin og reduser til det halve før du tilsetter fiskekraft og reduserer til det halve igjen. Tilsett deretter fløten og reduser sausen til den begynner å tykne. Smak til med salt og pepper.

Kveite og røykte mandler

Skjær kveitefilet i 200 gram store biter.

Lag en 10 % saltlake av 100 gram salt per liter vann. Ha saltet oppi vannet, og rør til saltet er oppløst. La fiskestykkene ligge i saltlaken i ca 6 minutter.

Kok opp mandler i godt saltet vann. Sil vekk vannet og la de tørke. Legg mandlene i en røykovn av typen som man har med på fisketur, og røyk dem lett. La røykovnen stå til den er kald slik at røyken får lagt seg ca 10 minutter. Riv mandlene på det fineste på rivjernet. Paner fisken med de røykte mandlene. Bak fisken i en ildfast form i ovn på 180 grader i 8 – 10 minutter.

Jordskokk pure

Rens og kutt jordskokken i grove biter. Kok i fløtemelk til de er møre. Hell deretter av melken og kjør jordskokken på blender eller i stavmikser til en glatt puré. Spe med fløtemelken hvis pureen blir for tørr, og smak til med salt og pepper.

Sprø østerssopp

Riv østerssoppen i biter og fres dem i panne med smør til de blir sprøe. Smak til med salt og pepper. Skald mandler og rist dem i panne til de er lett gyllende. Ha på litt salt.

Anrett det hele på varm tallerken.