Eskarollsalat

Eskaroll danner store hoder som ikke knyter seg ordentlig, og de ser derfor litt løse og rufsete ut. Fargen er lys grønn ytterst og gulhvit i midten av hodet.

Oppbevaringstemperatur

0 - 1°C

Oppbevaring

Eskaroll tåler kun begrenset lagring, men har allikevel bedre holdbarhet enn mange andre salatsorter.

Varebeskrivelse

Tilbudet av salat er blitt betydelig bredere de siste årene. Det er ikke mange år siden vanlig hodesalat var omtrent den eneste salatsort på markedet, men i dag tilbys det mange forskjellige typer. Storhusholdningsbransjen har søkt etter attraktiv dekor til forskjellige retter, og etterspør salater i flere farger og bladfasonger og gjerne med forskjellig smak. Dette har medført at butikkene også tilbyr flere flere typer salat; både norskproduserte og importerte. Det er all grunn til å vente at denne utviklingen vil fortsette og at vi stadig vil få flere salater i dagligvarehandelen. Mange typer salater som tidligere ble importert kun for storhusholding dyrkes nå i Norge og selges i potter. Salat er bladvekster av flere forskjellige typer. Hos hodesalater er bladene mer eller mindre fast fast sammenknytt i hodet, mens hos bladsalater er bladene helt løse eller henger sammen i en rosett. Noen salater er nøytale i smaken, andre er krydderaktige eller søte og en del er bitre.

Bruksområde

Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen og til å pynte matfat og smørbrød. Bitre salater, som eskaroll, kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.

Egenskaper

Salat inneholder noe A-, B- og C-vitaminer samt kalium og kalsium. Salat inneholder svært lite kalorier.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer salater