Den store julemiddagen

matprat.no
matprat.no

Skal du stå for julemiddagen i år? Vi har tipsene du trenger for å lykkes.

Selv om det er gøy å fornye seg og prøve ut noe nytt på kjøkkenet, skal du la julematen være i fred. Ha respekt for at julemiddagen handler om å overføre tradisjoner, fra besteforeldre til foreldre, fra foreldre til deg. Og du igjen til dine barn. Det handler om ”vår jul” – slik vi alltid gjør det hos oss.

Ribbe – stek fileten for seg selv

Satser du på familieribbe i julen? Vær da klar over én ting: familieribben har en filét med en annen kjøttstruktur. Derfor er det vanskelig å få hele ribben perfekt når hele ribben stekes under ett. Tips! Skjær av fileten, stek den separat som en svinestek med termometer (70 grader). Selve ribben saltes og pepres og bør ligge i plast et par dager før steking. Så dampes den i langpanne med vann – gjerne med svoren ned. Poenget er å tilføre fuktighet. Dampes på 180 grader i 1 time. Løft så ribben opp på risten med langpannen under så fettet smelter ned i vannet. Stek på 180 grader i ca 2 timer. Kjør på grill noen minutter på slutten hvis du ønsker ekstra sprø svor. 

Pinnekjøtt av beste kvalitet

Det er som kjent bare julaften en gang i året – så kjøp kun årets pinnekjøtt av god kvalitet. Hos oss får du pinnekjøtt av ypperste kvalitet: blant annet høyfjellslam, gourmetlam, eldhusrøkt pinnekjøtt, Jacob´s utvalgte pinnekjøtt og pinnekjøtt fra Stranda. La pinnekjøttet først vannes ut i kaldt vann i minst 12 timer. Bytt gjerne vann under veis. Fyll en kjele med vann opp til risten/pinnene. Legg på kjøttet og la dampe i 2-3 timer. Mange legger pinnekjøttet noen minutter i ovn på sluttet for å få en sprø ytterkant. Som tilbehør anbefaler vi rotmos- eller kålrabistappe, vossakorv, poteter og sjy.

Lutefisk - best uten for mye stæsj

Lutefisken må være av god kvalitet. Toppkvalitet tørrfisk av skrei er grunnlaget. Utvanning og luteprosessen må også være pinlig nøyaktig. Resultatet blir hvit, fast fisk med god lukt.

Det genuine er lutefisken i seg selv, en fantastisk smak. For å lage god lutefisk trenger du en halv til en kilo fisk per person. Salt fisken godt, pluss litt til, en time før ovnsbaking. Hell av overflødig veske fra fisken og bak i ovn under folie 30 – 40 min på 200 grader. Server med ertestuing og stekt bacon.

Kalkun med stuffing

Kalkun på julaften blir stadig mer populært. Homlagarden produserer fersk, økologisk kalkun av topp kvalitet. Spør oss om den når du er i butikken! Fyll den med stuffing før den settes i ovn. Kalkunen stekes på lav temperatur (ca 100 grader) over lang tid for å unngå at den blir tørr. Lirk gjerne litt gåsefettet inn under skinnet på kalkunen og pensle skinnet med smør, så blir den ekstra saftig. Den skal ha en kjernetemperatur på 65 grader – bruk steketermometer!