Håndplukket biff fra Grøndalen gård

Hans Fredrik Asbjørnsen
Hans Fredrik Asbjørnsen

Økologisk gårdbruker Hans Arild Grøndahl på Grøndalen Gård driver ikke som andre produsenter. Han mener ei lykkelig ku er ei ku med glimt i øyet, og at det glimtet bare er å se når kua får være mor til kalven sin. Resultatet blir bedre kjøtt, bedre melk og deilig ost.

Kjøttet leveres til Jacob's . Bestiller du kalven Morten, så får du Morten. Dette er ett av prinsippene til Grøndahl. Han mener det er viktig at butikkene vet nøyaktig hva slags kalvekjøtt de bestiller og hva de får. Hvor ellers kan du bestille en navngitt kalv? Morten har da levd seks lykkelige måneder – de to første med sin mor og fått ubegrenset med morsmelk, resten av tiden på første klasse med de andre kalvene. Grøndahl mener nemlig at det er viktig både for kalv og ku å få leve tett sammen de første månedene. Dyrene har frigang og går inn og ut av fjøset som de vil, og får ubegrenset økologisk dyrket høy og kraftfôr. Og driften er selvsagt godkjent av Debio.
– Det er viktig at kua får slikke kalven så pelsen blir ren. Rengjøringen er også nødvendig for at kalven skal klare å holde varmen når den flyr ute i lek med mor. Dette handler om dyrevelferd og om kvaliteten på melk og kjøtt, sier Sagedal.

Beholder alle jentekalvene

Beholder alle jentekalvene. Han forteller videre at ei melkeku må kalve hvert år (for den som ikke visste det) for å opprettholde melkeproduksjonen. Mens gårdbruker Grøndahl beholder alle jentekalvene til melkeproduksjon, blir guttekalvene slaktet og solgt til Jacob ́s, og noen utvalgte restauranter (blant andre byens restauranter med Michelin-stjerne). Men hver kalv får navn fra fødselen av, så ferskvaresjef Sagedal visste veldig godt hvilken kalv han fikk til butikken i april. Grøndalen Gård i Nes kommune leverer melk, ost og økologisk kjøtt. Melken er sterkt etterspurt, og osten er et egenutviklet produkt som heter Nýr – en syrlig, kry ferskost, som selges i alle våre butikker. Nýr har blitt veldig populær blant anerkjente kokker i hotell- og restaurantbransjen.