Rype med potetstappe

Rype med potetstappe
Lett
over 60 min

Det er noe spesielt med ryper, her får du oppskriften på herremiddagen over alle herremiddager.

Slik gjør du

Ovnssteking av rypene

Sett rypene i ovn på så lav temperatur som du har tid til. Jo lavere steketemperatur, jo mørere resultat. Kjernetemperaturen på rypa er 58 grader. Bruk steketermometer på en av fuglene og følg med. La rypene hvile fem minutter før servering.

Marinade

Lag en marinade av 2 dl rapsolje, 2 dl Newcastle ale, 1 håndfull fersk timian og grovkvernet pepper. Legg rypene i marinaden og la ligge noen timer.

Brun deretter rypene i panne med smør og vær flink med stadig å helle det brunede smøret over fuglene så alle porene lukkes.

Potetstappe

Skjær poteter og selleri i terninger. Kok i usaltet vann til de er møre (ca 25 min). Hell av vann og damp ut restene av vannet. Ha i fløte, smeltet smør og smak til med muskat, salt og pepper. Bruk en håndstapper - ikke bruk stavmikser! Rist skiver av hvitløk i tørr panne til de blir gylne – blandes inn i stappen.

Grønnsaker og bacon

Rosenkålen forvelles i godt saltet vann i  to minutter. Del alle rosenkålene i to biter. Kantarellene vaskes og renses for sand og jord. Riv deretter alle kantarellene i strimler. Bacon skjæres i terninger og sjalottløken skjæres i halve skiver. Legg baconterningene i en kald, tørr panne (da slipper baconet mer av fettet og det blir sprøtt!). Brun baconet og ha deretter i en skje smør. Ha i soppen og stek et par minutter. Tilsett løk og fres så den blir blank. Til slutt har du i rosenkålen og steker til den har fått litt brunfarge.

Saus

Innmaten (hjerte og lever) fra fuglene skjæres i terninger og kokes sammen med 3 dl Newcastle ale og 3 dl viltkraft eller Jacobs utvalgte oksekraft. Rør ut 1,5 spiseskje Maizenna-mel i litt kaldt vann og bland i kraften. Ta kjelen av pannen og pisk inn ca 100 gr usaltet smør i terninger og smak til med salt og pepper -  må ikke koke!

Et herremåltid av denne dimensjonen trenger en dessert å toppe opplevelsen med. Jeg anbefaler derfor å marinere friske jordbær og frosne skogsbær i en sukkerlake med peppermiks og kanelstang. Bland sukker og vann 1 : 1. Kok opp en peppermiks og litt kanelstang. Avkjøl. Ha i bærene og la ligge i 2-3 timer. Serveres med vaniljeis.