Lammesadel med kotelett

Lammesadel med kotelett
Middels
over 60 min

Dette er festmat! Ikke lag denne retten hvis du ikke er forberedt på en god porsjon skryt etterpå...

Slik gjør du

Sitron- og urtesmør

1. Temperer smøret til sitron- og uretsmøret, tilsett sjalottløk, hvitløk, persille, salt og pepper. Smak til med sitronsaft, muskat og stjerneanis. Bland massen godt, og avkjøl. Kan godt rulles som en pølse i matpapir eller plast før den legges i kjøleskapet.

Laggrønnsaker

2. Forvarm stekeovnen til 180°C. Skrell og skjær grønnsakene i skiver til lag-grønnsakene, alle omtrent like lange og like tykke. Vend dem i olivenolje. ha finhakkket hvitløk i pannen og la grønnsakene steke forsiktig hver for seg på svak varme, ca. 5 minutter sammen med hvitløken. Ta ut av pannen etter hvert som de får en lys gyllen farge. Dryss på salt, pepper og timian. Legg grønnsakene lagvis. Begynn med poteter i bunnen av en smurt ildfast form. De andre grønnsakene legges i midten, og tomater på toppen. Legg noen smørklatter over til slutt. Sett formen i ovnen til alt er gjennomvarmt, 8-10 minutter.

Grønnsakskompott

3. Rens og skjør løk og gulrot til grønnsakskompotten i millimetersmå terninger, såkalt brunoise. Smelt smør i en liten kasserolle sammen med estragon og timian. Tilsett hvitvin. Legg på lokk og la alt stå på svak varme i 30-40 minutter, til blandingen nesten ligner en kompott. Rør av og til. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Kjøtt

4. Formvarm ovnen til 200-250°C, sett også på grillelementet. Trim lammekotelettene. Skjær av det meste av fettet. Skjær ut og trim to lammefileter, behold litt av fettet på. Brun kotelettene og filetene i litt olje. Sett til side. Legg så litt av grønnsakskompotten over hver kotelett, og over filetene. Legg koteletter og fileter på et stekebrett og sett brettet øverst i ovnen og stek til rosa kjerne. 4-5 minutter, avhengig av temperatur.

Anrett lammekotelettene og laggrønnsakene skjært i kakestykker på en tallerken, gjerne med litt god sopp stekt i olivenolje og hvitløk. Del hver av lammefiletene i fire, og legg to filetstykker på tallerkenen sammen med en skje av sitron-urtesmøret.

Tips:

Skulle det være problemer med å få fatt i lammefilet (ytrefilet av lam), så kjøp et stykke lammesadel og ben ut filetene. Del opp bena, brun dem i olje eller en blanding av olje og smør, krydre med salt, pepper og urter og legg dem over i en kjele. Hell på vann så det dekker og kok bena 1-2 timer. Kraften er et godt grunnlag for suppe eller saus.