Drikk julen inn med gløgg

Gløgg smaker søtt og godt, er stemningsskapende og hører så absolutt med for å skape den rette julefølelsen for gjestene. Hos Jacob´s finner du en rekke varianter.

Gløgg omtales som en trylledrikk for å sette folk i godt humør. Den har en lang historie helt tilbake til 400 e.Kr. Denne krydrede drikken var ansett for å være så sunn at den ble kalt ”Ypocras”eller ”Hipocris” etter legekunstens far, grekeren Hippocrates (460 f.Kr – 377 f.Kr.). Siden har gløgg  blitt omtalt som en drikk som kunne kurere sykdommer og være en effektiv medisin mot tungsinn i vintermørket. Varm vin med krydder og urter kunne også virke helbredende på andre sykdommer.

Fra glühwein til gløgg

Franskmennene serverte allerede for 400 år siden sin egen gløggvariant av varm cognac med sukker i. Derfor mener mange i dag at oppskriften på ekte julegløgg bør inneholde cognac. Etter hvert har franskmennene tilsatt stadig mer rødvin til sin varme cognac.
På 1800-tallet ble glühwein, varm, krydret vin med mandler og rosiner, en svært populær drikk i Europa, og den drikkes fremdeles av både innbyggere og turister – særlig i alpelandene. Det er denne varianten som etter hvert kom nordover og fikk det svenske navnet gløgg. I tillegg til mandlene og rosinene, er det typisk for gløggen at den er søtere enn annen krydret vin, og kan også ha et høyere alkoholinnhold.

Ikke kokes!

Gløgg blandes ut med vann, rødvin eller sprit etter ønske. Skal du ha juleselskap er det lurt å ha to kjeler gløgg – en med og en uten alkohol! Det er alltid noen som kjører eller foretrekker alkoholfritt. Tomtegløgg og Tomtebrygg er storselgerne, men mange foretrekker også andre varianter.

Husk at gløgg bare skal varmes. Begynner gløggen å koke, blir smaken raskt forringet og mye av gleden forsvinner. Mandler, rosiner og pepperkaker til gløggen er klassikere, men du kan også servere annen julebakst til!