Trygg mat i sommervarmen

istockphoto.com
istockphoto.com

Vi har et stort ansvar for at varene du kjøper er ferske og trygge. Om sommeren, når temperaturen ute er på sitt høyeste, må vi passe ekstra godt på, og derfor vil vi gjerne gi noen gode tips og råd om hvordan du bevarer maten best mulig hjemme hos deg selv.

Frakt av varer

Tar det tid fra du handler til maten kommer i kjøleskap/fryser, bruk kjølebag med kjøleelementer.

Oppbevaring

Kjøleskap - påse at kjøleskapet er kaldt nok. Maks 4°C.

Fryser - en fryser skal ha en temperatur på mellom −18 og −20°C. Ikke all mat kan oppbevares like lenge i fryser. Hvor lenge matvarene beholder god kvalitet, er avhengig av innpakking og type matvare.

Holdbarhet

Best før brukes på langtidsholdbare produkter og er generelt ikke farlige å spise etter den datoen.

Siste forbruksdag brukes på produkter som krever kjøling og skal generelt overholdes.

Sjekk jevnlig dato på varer i både fryser, kjøleskap og tørrskap.

Behandling

Hygiene - Vær påpasselig med god håndhygiene. Vask alltid hendene før du lager mat eller skal spise.
Bytt alltid redskap (både grillspade, gaffel, kniv og fjel) mellom ulike varer – dette er kjempeviktig når du griller! Vask kniver og skjærebrett ofte, og hold kjøkkenbenken ren. Kjøkkenkluten kan være en bakterie- bombe. Vask den i maskin på minst 65oC, eller legg den i klor over natten. Bytt klut ofte. Tørkerull er et godt alternativ til klut.

Rått og stekt kjøtt - Ikke bland rått og stekt kjøtt. Det vil si at du ikke skal legge ferdig stekt kjøtt på samme fjel/ tallerken som det rå kjøttet lå på! Pass på at kjøttdeig og strimlet kjøtt blir gjennomstekt. Ved steking av hele kjøttstykker holder det at overflaten stekes godt, fordi det er der bakteriene finnes og ikke inne i kjøttstykket.

Temperatur - Sett aldri rykende varm mat rett i kjøleskapet, la det kjølne først.
Tin fryste produkter i kjøleskap for å unngå at overflaten på matvarene blir så varme at bakterievekst tar til.