Småmat fra Hallingdal

De store festdagene i livet - som navnedag og dåp, konfirmasjon, bryllup og jubilerer feires tradisjonelt i Hallingdal, og da er det småmat og lefsekling som gjelder!

Småmat var og er festmat i Hallingdal, fra gammelt av ble det brukt i forbindelse med bryllup og til store begivenheter. Men småmat blir også i dag brukt til festlige lag og til hverdags. Det sies at småmaten kom til øvre Hallingdal og spredde seg nedover i dalen.

Småmat og lefsekling er festmat i Hallingdal, og er Buskeruds nasjonalrett. For at småmaten skal regnes som fin, så må alle biter være like store som ertene og kraften må være klar. Man må passe på å ikke bruke poteter som er mjølne. Man må ikke forveksle småmaten med suppe som forrett, for småmaten har alltid blitt brukt som hovedrett. Til småmaten er det vanlig å servere lefsekling. Den søte klingen passer perfekt til den salte småmaten.

Lefseklingen fra Leveld Lefsebakeri 

er lagd på lokal og tradisjonsrik oppskrift som er like solid som selve bakstekunsten. I det vesle lokalet i Leveld står de lokale "bakstedeiu’n" på rad og rekke og lager lefsekling nesten døgnet rundt. Klingen er ekte håndverk og kan også brukes til kaffemat.