Kondensert melk, vikingmelk

Kondensert melk er helmelk inndampet til halvparten av opprinnelig volum. Den selges på boks i Norge under navnet Vikingmelk.

Som et resultat av fordampningen blir melken fyldigere. Vikingmelk er usukret, og har en lett karamellisert smak som fremkommer i produksjonsprosessen (Evaporated milk). Kondensert melk som er importert til Norge og som selges i andre land er vanligvis sukret kondensert melk, tilsatt ca. 15 % sukker (Condensed milk).

Næringsstoffer i dobbelt mengde

Usukret kondensert melk er laget av frisk melk uten noen tilsetningsstoffer. Av 1 liter frisk melk får man 0,5 liter kondensert melk ved at deler av vannet i melken fjernes i en kondenseringsprosess. Alle næringsstoffene – protein, karbohydrat, fett, mineraler og vitaminer beholdes, og i dobbelt mengde. Tørrstoffinnholdet i melken øker altså fra 12,5 % til 25 %. 

God egnet til matlaging 

Usukret kondensert melk byr på store fordeler i husholdningen. Den kan benyttes i all matlaging hvor det anvendes melk eller fløte. Den er lett å lagre og grei å ha for hånden. Ved å blande like deler kondensert melk og vann får man vanlig helmelk. Imidlertid brukes den vanligvis ublandet, og gir da matrettene en rund og fyldig smak. Den er spesielt godt egnet til krem, karamellpudding, vafler, pannekaker, risengrynsgrøt, sauser (gjerne i viltsaus og gryteretter), som kaffefløte og til julebakst. Gjærbakst laget med kondensert melk holder seg lenger ”saftig” (tørker ikke ut så fort), småkakene holder seg mer sprø, og smultringene blir mindre fete. 

God holdbarhet

Fordi kondensert melk har gjennomgått en steriliseringsprosess og er hermetisert har den en lenger holdbarhet enn vanlig melk og fløte. Også etter åpning er holdbarheten svært god; den holder seg gjerne i 3-4 uker dersom den står tildekket i kjøleskap. Melken lagres gjerne i romtemperatur som uåpnet, men etter åpning må den stå i kjøleskap. Frysing anbefales ikke.

Høyt innhold av karbohydrat og protein

Med det konsentrerte innholdet av næringsstoffer får kondensert melk en konsistens som ligner fløte. Det relativt høye innholdet av karbohydrat og protein i forhold til fettmengden gjør kondensert melk til et allsidig og verdifullt næringsmiddel, sammenlignet med for eksempel fløte.

 

Kilde: melk.no 

Råvarer langtidsholdbar melk