Blåmugg ost fra Norge

De er harde og myke, svake og kraftige – og er en gave til smaksløkene. Men er du klar over hvor mye mat du kan bruke dem til? Her er noen smakfulle tips:

Jacob´s på Majorstuen og Holtet har ostedisker det er lett å forelske seg i, og ikke minst bli stående i og bare prøvesmake på alle fristelsene. En ikke ubetydelig del av disse er blå,  mugne og smaker himmelsk. Delikatesse- og osteansvarlig på Majorstuen, Linda Hansen, vet ett og annet om blåmuggoster, og har denne gang valgt seg ut ni stykker av slaget – alle norske og med vidunderlige egenskaper. 

–Folk tenker ofte på Gorgonzola og Roquefort, men det finnes så mange flotte, smakfulle blåmuggoster som produseres i Norge! Den mest kjente blåmuggosten er den norske sensasjonen Kraftkar, som i 2016 gikk helt til topps under kåringen World Cheese Awards og danket ut 3000 av verdens beste oster. På grunn av sin høye popularitet og lave produksjon er den svært vanskelig å få tak i - men på Jacob´s på Holtet har de den, forteller hun. 

Fra store som små produsenter

Linda Hansen er glad i mat som smaker og vil gjerne slå et slag for å bruke norske blåmuggoster av høy kvalitet i maten. 
–Prøv blåmuggoster i sauser, dressinger, på den nystekte biffen, i salater, på pizzaen – og ikke minst på pastaen. Blåmuggost gjør alltid god mat til en enda bedre smaksopplevelse. De myke og kremete ostene er perfekte i varme sauser, og da peker Råblå fra Grindal Ysteri og Norzola fra Tine seg klart ut – begge smakfulle og fine. 

Hun er strålende fornøyd med oppblomstringen av lokale osteprodusenter her til lands og setter pris på at det er plass i butikken til både store og små produsenter. Slikt gir viktig mangfold – og de mange små, lokale produsentene setter virkelig press på de store hva angår smak og kvalitet.

Lindas utvalgte blå:

Fønix: fra Stavanger Ysteri – Norges eneste by-ysteri. Modnes minimum tre måneder. Kan minne om Gorgonzola piquante. Kraftig smak, og kanskje ikke den første blåmuggoster du smaker på. Gjør susen på pizza og biffen. 

Nidelven Blå; fra Gangstad Gårdsysteri på Inderøy i Trøndelag. En prisbelønnet blåskimmel-ost med en svært fyldig smak. Vant sølv i VM i 2017. Osten het tidligere Edel Blå, men byttet navn til Nidelven Blå. Deilig til brødskiven og ostefatet, spaghettisausen og på entrecôte. 

Eggen Spesial: fra Eggen Gardsysteri i fjellbygda Vingelen i Tolga. En fast blåmuggost med mye smak, laget av økologisk kumelk. Egner seg til ostefatet og i salater – gjerne med rødbete og nøtter. 

Eggen Fjellblå: fra Eggen gardsysteri. En variant med mildere smak enn Eggen Spesial. Fin til ostefatet og i sauser og dressinger. 

Hitra Blå: fra Hitra Gårdsmat. En blåmuggost med sterk/syrlig smak. En gang for lenge siden var det en gjeter som glemte rugbrød og ost i samme pakning. Lenge etter fant han det igjen, og så at osten var blitt blå – en tilfeldighet som har ført til mye god ost. Prøv den på pizza, i sausen og i dressinger. 

Norzola: fra Tine. En aromatisk og fyldig smak, med myk og smidig konsistens. Fantastisk på spaghetti og pizza, men også god i sauser og dressinger. 

Blåmandag: fra Den blinde ku. Velutviklet, kraftig smak og en konsistens som minner om Roquefort. Gjør seg veldig godt på pasta, pizza og i dressinger. Kompleks og med en del sødme. Osten vant gullmedalje i osteolympiaden i Østerrike i 2010. 

Råblå: fra Grindal meieri. Dette er en fast og kraftig ost. Finnes både av ren kumelk og en balnding av ku- og geitemelk. Var finalist i Det norske måltid i 2016 og vant NM-sølv i 2015 og 2016. Perfekt på kjøtt og meget spennende i sauser og dressinger. 

Selbu Blå: fra Tine. Lages i Selbu i Trøndelag og utviklet for norske ganer. Den er myk og kremaktig og har en aromatisk, fyldig smak. Passer til ostefat, salater, dressinger og til varm pastasaus. Deilig sammen med valnøtter, frukt og honning.