Hvor lenge holder maten?

Ferske grønnsaker, frukt og brød er blant de matvarene vi kaster mest av, selv om mye av det fortsatt kan spises. Vi gir deg noen tips om hva du kan bruke dem til.

Grønnsaker du kanskje ikke synes er pene nok til en salat kan være gode nok til å brukes i en gryterett, wok eller pai.

Frukt som har fått en brun flekk eller to kan fortsatt spises. Skjær bort flekkene, kutt frukten opp i biter og lag en deilig smoothie.

Brød holder bra noen dager, og er fine å fryse. Frys gjerne oppskåret brød, så kan du ta ut litt av gangen. Tørt brød kan du raspe opp til brødrasp og fryse. Brødrasp egner seg utmerket som topping på hjemmelaget fiskegrateng. Mugne brød skal kastes.

Egg merkes med fire ukers holdbarhet, men oppbevarer du dem i kjøleskap holder de betydelig lengre.

Oljer bør oppbevares mørkt og kjølig. Noen oljer blir tyktflytende i kjøleskap, men får tilbake smak og konsistens i romtemperatur. Olje må ikke oppbevares ved komfyren med vekslende varmeutvikling, da taper den seg!

Fersk fisk og skalldyr skal helst oppbevares ved maks 2 grader. Pass på temperaturen i kjøleskapet. Uemballert fersk fisk og skalldyr bør spises etter 1–2 dager. Ferdig emballert sjømat kan oppbevares kjølig til angitt holdbarhetsdato.

Melk som nærmer seg holdbarhetsdato, kan fryses og brukes til matlaging senere.

Bruk sansene dine for å vurdere kvaliteten på maten.

Kilde: ForMat, forebygging av matavfall