Melkesjokolade

Melkesjokolade inneholder som flere andre sjokolader kakaosmør og kakaomasse. Det som derimot skiller den ut er at den også er tilsatt kondensert melk eller melkepulver.

I Europa brukes mest kondensert melk. I Norge må melkesjokolade bestå av minst 25% kakaotørrstoff, 14% melketørrstoff fremstilt ved hel eller delvis dehydrering av helmelk, lettmelk, skummetmelk, fløte, smør eller melkefett, 2,5% avfettet kakaotørrstoff, 3,5% melkefett og 25% fettstoffer totalt (kakaosmør og melkefett).

Lys melkesjokolade må inneholde minst 20% kakaotørrstoff, 20% melketørrstoff fremstilt ved hel eller delvis dehydrering av helmelk, lettmelk, skummetmelk, fløte, smør eller melkefett, 2,5% avfettet kakaotørrstoff, 5% melkefett og 25% fettstoffer totalt (kakaosmør og melkefett). 
Melkesjokolade har en lysere farge og mindre sjokoladesmak. Den er også vanligvis mye søtere enn mørke sjokolader. Skal melkesjokolade varmes/tempereres må du passe på. Den er mer utsatt for overoppheting enn andre sjokoladetyper.