Baketips

Føler du at de hjemmebakte brødene dine ikke alltid blir som du hadde tenkt? Da har vi noen tips du kan benytte deg av.

Tips for heving

- Bruk mindre gjær og ha tålmodighet med deigen!
- Hvis du bruker for varmt vann i deigen kan den lett overheve. Da faller brødene sammen under steking. Ideelt sett skal brødene i ovnen rett før de har sluttet å heve.  
- Lag en grov grunndeig med litt gjær som du lar hvile over natten. Det gir brødet smak.  
- La deigen heve tre ganger. Etter at ingrediensene er blandet, før du slår opp brødet og før steking.

Baketips, Scones 

- Brødbaking krever tid. Har du lite av den kan du bake scones!

Baketips, spelt

- Spelt suger mere vann enn vanlig mel, en speltdeig kan derfor være svært bløt.

Baketips, steking

- Unngå hard skorpe ved å steke brødet i en form.  
- Ikke stek brødet på varmluft hvis steketiden er lang. Det gir for hard skorpe.
- Fine brød bør ha kortere steketid og høyere temperatur enn grove brød.

Baketips, råvarer  

- For å bake brød trenger du kun mel, vann, gjær og salt. Er du dreven kan du prøve med bare mel og vann!  
- Hvete har gode bakeegenskaper på grunn av glutenet som forklistrer seg og gjør deigen smidig. Rug, bygg og havre har ikke så gode bakeegenkaper. Tenk på det når du baker.  
- Vær kreativ og tilsett for eksempel grønnsaker og urter i brødet.
 
 
Kilde: bakeverksted.no