Behandling og kostråd for en glutenfri kost

Cøliaki eller glutenintoleranse behandles med livslang glutenfri kost. Fullstendig symptomfrihet oppnås så godt som alltid når gluten fjernes fra kosten.

Når gluten som utløser sykdommen fjernes, heles tynntarmslimhinnen fullstendig. Så lenge man er nøye med kosten vil det ikke komme tilbakefall av sykdommen. Starter man med glutenfri kost først i høy alder, kan virkningen inntre langsommere og være mindre fullstendig.
 
Med glutenfri kost menes kost som ikke inneholder hvete, rug, bygg og vanlig havre. Hvetesorten spelt inneholder gluten og kan heller ikke spises. Havre kan erstattes av glutenfri havre. Alle andre sorter mel, korn, gryn og frø kan brukes, likeledes rene, ublandede produkter fra alle andre matvaregrupper. Mais, ris, bokhvete og hirse er gode erstatningsprodukter. Det fins også ulike melblandinger. Se varedeklarasjonen på varen.
 
Glutenfri mat er enten merket ”glutenfri” eller ”naturlig fri for gluten”. Produkter merket med ”glutenfri” inneholder veldig små rester av gluten, gjerne i form av hvetestivelse. Glutenfritt gjærbakst blir gjerne mer vellykket med hvetestivelse, og de fleste cøliakere tåler små mengder. ”Naturlig fri for gluten” betyr at produktet ikke inneholder målbare glutenrester. Kontakt leverandøren av matvaren for nærmere produktinformasjon.

I våre butikker finner du et stort utvalg av glutenfrie varer.

 
Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn