Hveteallergi eller hveteintolleranse

Rundt ti prosent av befolkningen har ulike former for overfølsomhetsreaksjoner mot mat. Både hveteallergi og hveteintoleranse er en slik reaksjon.

Hveteallergi

Hveteallergi er en immunreaksjon mot ulike proteiner i hvete. En hveteallergiker kan reagere på hvetestøv uten å reagerer på hvete i maten.
Inntak av produkter med hvete kan gi ulike reaksjoner, eksempelvis trøtthet, diaré, magesmerter, astma, forverring av eksem og allergisk sjokk.
Hveteallergi behandles ved å utelate matvarer som ikke tåles fra kostholdet. Det er en betydelig kryssreaktivitet mellom hvete og rug, og noe med bygg. Alle disse kornartene inneholder gluten.
Spelt har en annen proteinstruktur enn hvete, og kan for enkelte oppleves bedre. Hveteprotein finnes ikke i rene produkter av melk, egg, kjøtt, fisk, skalldyr, frukt, nøtter, olje eller grønnsaker. De fleste påleggstyper er uten hvete. Hvetefritt og glutenfritt kosthold vil i praksis være nokså likt. Les mer om hveteallergi på Norges Astma og Allergiforbund sine sider.

Hveteintoleranse

Hveteintoleranse er en tilstand hvor kroppen har problemer med å fordøye hvete. Noen av symptomene på hveteintoleranse er oppblåsthet, hodepine og leddsmerter. I motsetning til hveteallergi som er en autoimmun reaksjon, er hveteintoleranse en kjemisk reaksjon. Ved intoleranse overfor hvete kan en fortsatt spise rug og bygg. Enkelte tåler også spelt. Årsaken til intoleransen er uklar, men skyldes trolig mangel på enzymer som er nødvendig for riktig fordøyelse av hvete.
 
 
Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn