Mario Fongos fantastiske grissinier
Enkelte fortjener sin suksess mer enn andre. Les historien om 13-åringen som elsket baking og hatet skole – og hvordan han har klart å fortrylle en hel verden med sine håndlagde brødstiks og ”svigermors tunge”.
Guttungen Mario, fra den lille landsbyen Rocchetta Tanaro i provinsen Asti i Piemonte, likte brødbaking bedre enn skolegang. Derfor begynte han i et bakeri og stortrivdes med å stå opp tidlig og forme brød av mel og gjær. Slik holdt han på frem til 1991. Da ville han avslutte brødbakingen og heller satse på unike, håndlagde brødstiks. Mario hadde nemlig lagt merke til at mange av konkurrentene produserte industrielle brødstiks til restauranter og dagligvarebutikker. Men han ønsket å bli den eneste som lagde dem for hånd – og med en høyere kvalitet.
Startet produksjonen i 1992
Gjennom utrettelige forsøk på å skape det perfekte produktet, var han klar for å sette i gang med håndbaking av brødstiksene. Suksessen kom umiddelbart. I dag kan du møte på Mario Fongos kjente grissinier på restauranter over hele verden som ventebrød, til drinken i baren, og i butikkene som hjemmesnacks og antipasti.
En dag kom hans gode venn og vinprodusent Giacomo Bologna til ham og fortalte om et delikat flatbrødlignendeprodukt han hadde smakt hos en gammel baker i nabolandsbyen. Mario ble nysgjerrig og besøkte bakeren. Han spurte om å få oppskriften på det spesielle bakeproduktet, men ble kastet på dør. Men Mario ga seg ikke, og satte i gang med å prøvebake dette flate, tynne flatbrødet. Han testet ut med ulike ingredienser og ble til slutt fornøyd med sluttproduktet. Det var hans kjære kone Vittoria som kom opp med det endelige navnet på det flate, avrundede brødet, som kan se ut som en tunge. ”Vi skal kalle det for ”Lingue di snocera - Svigermors tunge” – fordi den er lang, den er skarp og den er tynn, akkurat som tungen til en svigermor. Og bare svigermødre har tunger så lange som disse brødene”, sa hun til mannen sin. Dermed var den saken klar.
Vinner på kvalitet.
Den dag i dag ligger fabrikken Mario Fongo i de samme lokalene i den samme landsbyen som da de startet opp. Men på grunn av suksessen har de måttet utvide kapasiteten flere ganger. I dag produserer de 40 paller Mario Fongo-produkter om dagen, og det går daglig med 1 tonn deig av aller beste kvalitet. Mario, som i år blir 60 år, arbeider fremdeles for fullt i bakeriet, men sønnen Giovanni og hans kone Marta har overtatt den daglige driften. Den gamle bakeren har fått verdenspatent på sin håndlagde Lingue, som er en smakssensasjon sammen med spekeskinke, ost, pølse, antipasti og oliventapenade. Selskapet opplever stadig økt suksess, og selger sine kvalitetsprodukter over hele Europa, i USA, Japan, Hong Kong, Emiratene, Australia og Russland. Og etterspørselen er betydelig større enn de klarer å tilfredsstille.
På tide å prøve? Lingue-elskere over hele verden kan da umulig ta feil?