En grunnoppskrift - 5 variasjoner av eplekake

Med utgangspunkt i denne ene grunnoppskriften kan du lage hele 5 ulike varianter av eplekake! Kan det bli bedre?

Grunnoppskrift på eplekake:

 • 3 store epler, skrelt og skåret i tynne båter
 • 3 egg
 • 2,5 dl sukker
 • 1,5 dl smør, smeltet
 • 1 dl melk
 • 3 dl hvetemel
 • 2 ts bakepulver

Skrell eplene og del dem i tynne båter. Legg dem gjerne i litt vann med noen dråper sitronsaft. Da blir de ikke så fort brune. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland sammen smeltet smør og melk, ha det i eggedosisen og bland godt. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og rør det inn i kakerøren.

Eplekake med vaniljekrem.jpg

Fem variasjoner:

 1. Klassisk eplekake: Følg grunnoppskriften og bland eplebåtene forsiktig inn i deigen. Hell kakerøren i en smurt springform, ca. 24 cm. Dryss over 1 ss sukker og 1 ts malt kanel. Stek kaken på midterste rille ved 200 °C i ca. 40 minutter, eller til kaken er gyllenbrun og en tannpirker kommer ut ren når den stikkes i midten. Avkjøl på rist.

 2. Eplekake med kanel og valnøtter: Tilsett 1 ts kanel og 1,2 dl hakkede valnøtter i kakerøren. Dette gir en deilig krydret og nøtteaktig smak. Hell kakerøren i en smurt springform, ca. 24 cm. Stikk eplebåtene ned i deigen. Stek kaken på midterste rille ved 200 °C i ca. 40 minutter, eller til kaken er gyllenbrun og en tannpirker kommer ut ren når den stikkes i midten. Avkjøl på rist.

 3. Eplekake med karamellisert topp: Smelt 100 g smør i en kjele og rør inn 100 g brunt sukker. Hell dette i bunnen av kakeformen før du legger i eplebåtene. Dette gir en søt og karamellaktig topp på kaken. Hell deretter deigen forsiktig over. Stek kaken på midterste rille ved 200 °C i ca. 40 minutter, eller til kaken er gyllenbrun og en tannpirker kommer ut ren når den stikkes i midten. Snu kaken opp ned ved servering.

 4. Eplekake med eplemosfyll: Lag en enkel eplemos ved å koke opp skivede epler med litt sukker og kanel til de er myke. Hell halvparten av kakerøren i en smurt springform, ca. 24 cm. Legg på eplemosen, før du forsiktig heller over resten av røren. Stek kaken på midterste rille ved 200 °C i ca. 40 minutter, eller til kaken er gyllenbrun og en tannpirker kommer ut ren når den stikkes i midten. Avkjøl på rist. Eplemosen gir en ekstra epleaktig smak og saftighet til kaken.

 5. Eplekake med crumble-topp: Lag crumble-topping ved å blande 1,25 dl hvetemel, 1,25 dl brunt sukker, 1 ts kanel og 50 g kaldt smør til smuldrete konsistens. Følg grunnoppskriften og bland eplebåtene forsiktig inn i deigen. Hell kakerøren i en smurt springform, ca. 24 cm. Strø crumbelen over kaken og stek den på midterste rille ved 200 °C i ca. 40 minutter, eller til kaken er gyllenbrun og en tannpirker kommer ut ren når den stikkes i midten. Avkjøl på rist.

eplekake.jpg