Fint rugbrød
Et saftig og fint rugbrød med solsikkekjerner og linfrø.
Slik gjør du
Fordeig
Bland sammen skummet melk, rugmel og frø. Elt deigen sammen med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.
Hoveddeig
Varm melken til 37°C og smuldre i gjæren. Rør til gjæren er oppløst.
Ha gjærblandingen i bollen med fordeigen, og tilsett sirup, hvetemel og salt.
Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være klissete.
Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca 45 minutter.
Smør to passe store kurver (ca 20 cm i diameter). Strø mel i kurvene og hell ut det overflødige melet. Del deigen i to like store emner. Form dem til boller. Legg en bolle i hver kurv og trykk dem forsiktig ned i kurven. Dekk kurven med et klede, og sett dem på et lunt sted i en 35 - 45 minutter.
Sett stekeovnen på 200 - 225 °C og forvarm stekeplaten.
Når brødene er ferdig hevet, hvelver du brødene forsiktig over på den varme platen og steker dem midt i ovnen ved 200 - 225°C i 35 - 40 minutter. Avkjøl på rist.