Grovt surdeigsbrød

Grovt surdeigsbrød

Vanskelig
over 60 min

Å lage surdeigsbrød bygger på gammel baketradisjon. Det tar tid, men belønningen blir smakfulle og holdbare brød.

Slik gjør du

Surdeig dag 1

Dag 1: Bland fingervarmt vann med mel. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.

Dag 2

Dag 2: Bland fingervarmt vann med rug og deig fra dag 1. Dekk med plast og la deigen stå i romtemperatur til neste dag.

Dag 3

Dag 3: Nå skal du se at deigen har begynt å gjære. Hvis deigen ikke har begynt å heve, har noe gått galt og du må begynne om igjen fra dag 1. Dersom det er en reaksjon i deigen, fortsett slik; Bruk kaldt vann og bland alt sammen. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.

Dag 4

Dag 4: Bruk kaldt vann og bland alt sammen. Dekk med plast og sett deigen på det varmeste stedet i kjøleskapet til neste dag. Nå har du en surdeig. Dag 5: Bruk surdeigen til å bake ulike surdeigsbrød, grove eller fine.

Brød

Bland hvetemel, sammalt hvete grov, sammalt rug grov, byggmel, havsalt og surdeig og vann, men hold igjen 1 dl vann til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert hvis du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken og heve til dobbelt størrelse. Hevetiden avhenger av temperatur og kvalitet på surdeigen din. Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i tre like store emner. Form til store boller. La bollene heve videre i 30 minutter. Form til avlange brød og legg dem i smurte toliters brødformer eller rett på stekeplate med bakepapir. Dekk brødene med klede, og la heve til dobbelt størrelse. Pensle med vann og strø litt mel på toppen av brødene. Snitt brødene med en skarp kniv. Stek brødene midt i ovnen ved 220 °C i ca 30-45 minutter til de er gylne. Avkjøles på rist.