Surdeigsbrød

Surdeigsbrød

Lett
over 60 min

Lag surdeigsbrød til julefrokosten eller en annen hyggelig anledning.

Slik gjør du

Dag 1

Lag en løs røre med sammalt mel, litt surdeig og temperert vann (ca 25grader) i en bolle. Trekk plastfolie over bollen, og la røren hvile i romtemperatur over natten. Det vil etter hvert dannes små bobler i blandingen din, og du er nå klar til å begynne på neste steg.

Dag 2 og 3

Begynn dagen med å elte inn 50 g sammalt speltmel og 0,5 dl vann i blandingen. Trekk plastfolie over røren, og la den hvile i 3-6 timer i romtemperatur.

Så tar du i resten av ingrediensene som står under dag 2 og 3, og elter deigen i en eltemaskin. Det er viktig å elte deigen grundig (10 – 15 min.). Når deigen er ferdig eltet, trekker du ny plastfolie over bollen og setter den i romtemperatur i 3 timer. Del deigen i 3 – 4 stykker, og form brødene i den fasongen du ønsker. Brødene skal nå stå i kjøleskap i 12 – 18 timer dekket med kjøkkenhåndkle. Brødene er nå klare til å stekes på 200 grader i 35 – 40 minutter, eller til de er gyldne i skorpen. Vel bekomme!