Pepperkaker

Pepperkaker
Lett
over 60 min

Gode pepperkaker, bruk hvitt eller brunt sukker, lys eller mørk sirup. Velger du brunt sukker og/eller mørk sirup vil du få en dypere og rikere smak og mørkere pepperklaker.

Slik gjør du

Kok sukker, sirup og krydder i en romslig kjele. Når sukkeret er helt smeltet, has natron i. Rør til det hele er som skum uten at det koker over. Ta av platen.

Skjær smøret i terninger og legg det i en stor bolle. Hell den varme blandingen over og rør dette sammen. Tilsett egget og rør forsiktig sammen. Når røren er avkjølt, tilsettes melet litt etter litt. Deigen skal ikke være klissete, men heller ikke hard.

Klapp deigen flatt utover en stor plate. Dekk til med plast og sett i kjøleskapet.

Kjevle deigen til en flat leiv og stikk ut pepperkakefigurer eller lag pepperkakehus.

Stekes ved 200 grader i ca. 8 minutter.

TIPS: Du kan bruke både hvitt eller brunt sukker, lys eller mørk sirup. Velger du brunt sukker og/eller mørk sirup vil du få en dypere og rikere smak og mørkere pepperkaker.

Melisglasur til å pynte med

Pisk opp eggehvitene med en kjøkkenmaskin. Ha i litt og litt melis mens det fortsatt piskes. Det er ikke sikkert at du trenger all melisen, det kommer an på hvor store eggehvitene er. Ha i sitronsaft og pisk melisen lenge (10-20 minutter, avhengig av hvilken maskin du bruker). Juster etterhvert med melisen til passe tykkelse. Når melisen er ferdig skal den være kritthvit og stiv nok til at når du snur vispen opp ned skal melisen stå opp.

Denne melisen blir helt hard og holder seg fint på f.eks. pepperkakehjerter som henger i vinduet eller på pepperkakehus. Den er også det perfekte lim til pepperkakehus, da den klistrer, men ikke stivner før du har fått satt sammen og justert huset rett.

TIPS: Skal du lage pepperkakehus er det en fordel at delene blir så rette som mulig. Da bør du legge den kjevlede leiven rett på bakepapir på stekebrettet og skjære ut delene der. Dermed slipper du at delene endrer størrelse og form ved å løfte dem over på brett etter at du har skåret dem ut. Når delene akkurat er tatt ut av ovnen, og fortsatt er myke, kan du legge husmalene over og skjære bort kantene som kommer av at deigen hever i ovnen. Da vil du få helt perfekte deler til pepperkakehuset ditt.

Lim sammen husets deler med melisglasur og bruk den også som snø f.eks. på taket. Med denne melisglasuren kan du også lage istapper som henger ned fra taket.