Havregryn
Havregryn er både helsekost og velsmakende mat, og brukes mye av idrettsutøvere. Det er ikke uten grunn.
Produktet ble opprinnelig fremstilt til å lage havregrøt av. Valsing av havregryn startet opp rundt 1900 før dette var havre først og fremst brukt til hestefôr.
Varebeskrivelse
Havregryn er valset, hel havre. De er lettkokt, og kan brukes som ingrediens i f.eks. havregrøt og brødvarer. Det går også an å bruke havregryn som frokostblanding.
Egenskaper
Havregryn metter godt og lenge fordi den inneholder vannløselige fibre som gjør at maten blir lengre i magesekken og gjør at opptaket av næringsstoffer tar lengre tid.Havre er godt for hjertet fordi den inneholder flerumettet fett og fordi den bidrar til å redusere kolesterolnivået i kroppen. Det er også godt for magen fordi de vannløselige fibrene forbedrer tarmens mikroflora.Havregryn er godt for formen fordi store havregryn har lang nedbrytingstid og bidrar til å holde blodsukkeret stabilt. Lettkokte gryn brukes etter trening når energireservene skal fylles opp raskere.