Filetering av rød fisk

Det er mange måter å filetere fisk på. Her viser vi deg en fremgangsmåte du kan bruke på ishavsrøye, laks og ørret.

  1. Klargjør fisken: skrap skjellene av fisken, skyll den godt og tørk den. Bruk en skjærefjøl som ligger støtt og en skarp kniv. Større fisk krever en større kniv.

  2. Skjær ut filetstykkene: legg fisken på skjærefjølen med ryggsiden mot deg. Hodet skal være vendt mot hånden du har kniven i. Før kniven inn rett bak ørebeinet med bladet mot hodet og skjær ned til beinet. Snu bladet mot sporen og skjær langs ryggbeinet helt ned til sporen.

  3. Fjern hovedben: skjær bort ribbeina, bukbeinene ved å legg kniven flatt under beina. Skjær bort finnefestene.

  4. Fjern småben: pinnebeina sitter i tykkfileten og må nappes ut med en laksetang eller pinsett.

  5. Ta av skinnet: bruk en skarp kniv, gjerne av typen kokkekniv med et ikke for stivt blad. Start ved sporen og skjær på skrå ned mot skinnet. Ta godt tak i skinnet, før kniven framover mellom fiskekjøttet og skinnet samtidig som du drar skinnet mot deg.

Foto: http://godfisk.no