Asparges med spekeskinke
Smørkokte asparges med spekeskinke og urter.
Slik gjør du
Skrell aspargesen fra der «blomsten» slutter og ned. La aspargesen ligge på fjøla mens du skreller for å unngå at den knekker. Skjær vekk de nederste 2–3 cm. Bruk en romslig kasserolle eller panne og kok opp vann, smør, sukker, salt og sitronsaft. Legg i aspargesen.
La det koke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og aspargesen er ferdig kokt. Rist litt på kasserollen underveis slik at aspargesen ikke fester seg i bunnen. Spesielt mot slutten er det viktig å være påpasselig slik at aspargesen blir jevnt kokt og nærmest glasert i det innkokte smørvannet.
La gjerne det som er igjen av kokekraften få være med ved servering, her er det nemlig masse smak. Krydre lett med litt kvernet pepper og tilsett litt hakkede urter. Serveres med god spekeskinke i tynne skiver.