Gravenstein

Gravenstein er gjerne storfalne, runde og litt kantete rundt blomsterenden. Eplet er gult med røde kinn og er lett å kjenne igjen på at skallet ”svetter” og virker fett.

Oppbevaringstemperatur

1 - 2°C

Oppbevaring

Holdbarhet på epler kan variere en del i forhold til sort, dyrkningsland og lagringsbetingelser. Epler kan lagres i månedsvis på velegnede lagre for dette, så tabellen tar for seg oppbevaring i butikken. Tidlig høstede epler har en noe kortere holdbarhet enn de senere sorter som høstes mot slutten av september. For all oppbevaring er det viktig å holde temperaturen så lav som mulig og riktig luftfuktighet.

Varebeskrivelse

Det var i Hardanger det første gravensteintreet ble plantet i 1792. De frodige trærne med de syrlige eplene, som var like gode å spise som i matlagingen, vant stor popularitet i sin tid. Fremdeles er gravenstein en av de viktigste eplesortene i norsk fruktdyrking.   Gravenstein er et svært saftig og nydelig spiseeple med en syrlig, fin aroma. Gravenstein er stort og rundt, og litt knudrete ved stilken. Det er fast i konsistensen og kjøttet er gult og saftig. Skallet på gravenstein kjennes ”fett” når du tar på det.

Bruksområde

Eple spises naturell men  Gravenstein er et allsidig eple - fantastisk i matlagingen og til juice. For friskpresset eplejuice er noe helt annet enn den du kjøper på kartong.

Egenskaper

Eple er kalorifattig og rik på fiber. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Flest C-vitaminer finner vi rett under skallet, så spis epler med skallet på. Det kan også nevnes at lagringsepler inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.

Kvalitetskrav

Eple skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det skal være helt og blankt, ha stilken på, og uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted, men størrelsen i kassen skal være jevn. Det er også verdt å merke seg at de fleste norske sorter bør ha en lang og varm sommer for å få best smak og utseende.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer gravenstein