Asparges, hvit

Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden og høstes når spissen kommer opp til overflaten. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land.

Oppbevaringstemperatur

2 - 4°C

Oppbevaring

Asparges er en utsatt vare og må beskyttes mot direkte lufttrekk og lys. Blir den hvite aspargesen fuktig, mistes den sprø konsistensen. Om natten i kjøledisken bør asparges tildekkes med en duk for å forebygge misfarging og uttørring. Hvit skal ikke dusjes i disken, men den grønne trenger fuktighet.

Varebeskrivelse

Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden og høstes når spissen kommer opp til overflaten. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land. Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertiden. I dag dyrkes den både i Norge, Amerika og flere land i Europa. Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges.

Bruksområde

Hvit, lilla eller grønn asparges kan kokes og spises som forrett eller hovedrett. Asparges har meget aromatisk og fin smak og egner seg derfor også godt som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter. Nederste del av stilken, ca 1 - 2 cm kuttes før koking. Hvit og lilla asparges bør skrelles med potetskreller nederst før bruk. Asparges kokes i 3 - 5 minutter avhengig av tykkelsen. Fordel å bunte asparges sammen med hyssing under koking for lettere å bevare dem hele.

Egenskaper

Asparges er meget kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor samt A- og C-vitaminer. Grønn asparges har dessuten større næringsverdi enn hvit. Asparges virker vanndrivende.

Kvalitetskrav

Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Hvite asparges kan ha et skjær av en lys lilla farge. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer asparges