Turbangresskar

Turbangresskar som - som navnet tilsier - har fasong som en turban. Skallet har et uregelmessig mønster av striper og flekker. På grunn av sitt spesielle utseende brukes turbangresskar ofte til dekorasjon.

Oppbevaring

På grunn av det tykke skallet kan store gresskar lagres i månedsvis. Gresskar som er delt i stykker har kortere holdbarhet, og bør omsettes raskt.

Varebeskrivelse

Gresskar har sin opprinnelse i Amerika og arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 3 – 4000 år før Kristus. Gresskar finnes i mange forskjellige varianter, farger og størrelser. Noen er ganske små og andre kan bli opptil flere hundre kilo. Gresskar har et tykt, hardt skall som kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult til oransje, fast og søtt.

Bruksområde

Gresskar brukes som kokt eller stekt grønnsak i gryteretter, supper og stuinger. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt og fiskeretter. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Pyntegresskar brukes kun til dekorasjon.

Egenskaper

Gresskar inneholder noe karoten som gir A-vitaminer. Gresskar er kalorifattig og inneholder noe kostfiber.

Kvalitetskrav

Gresskar forekommer i svært varierende form, farge og størrelse, og det er derfor vanskelig å gi eksakte kvalitetsnormer på dette. Gresskar skal være rent og helt, og uten mugg, støtskader eller myke flekker. Fruktkjøttet skal være fast og grønnsaken skal føles tung i forhold til størrelsen. Gresskar må håndteres varsomt da det lett tar skade på grunn av den store vekten.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer gresskar