Bønnespirer

Bønnespirer, som også kalles mungbønnespirer, er kraftige, 2-3 mm tykke hvite spirer med blekgul topp, frøet er også gult. Konsistensen er sprø, smaken er delikat og minner om sukkererter.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Spirer må oppbevares kjølig og fuktig, og selges derfor helst ferdigpakket i plastbeger eller pose.

Varebeskrivelse

I Asia har spirer, eller spirende frø, vært benyttet som mat i flere tusen år, og dette har vært kjent i Europa siden 1500- tallet. Det er flere typer frø som kan benyttes til spirer. Vanligst er mungbønnespirer og alfalfaspirer, men det kan også skaffes spirer av andre typer bønner, erter, linser og de såkalte krydderspirene som er spirer av reddik, sennep, løk, rettich osv. Spirer har en sprø konsistens og de fleste typene har ganske kraftig smak.

Bruksområde

Spirer kan brukes rå, som pynt på smørbrød og andre retter, eller i omeletter og salater. Bønnespirer kan også gis et hurtig oppkok og brukes som tilbehør til andre retter. Spirene passer ypperlig til wok, fordi de beholder sin fine sprø konsistens. De andre spirene passer ikke til oppvarming da de mister sin konsistens.

Egenskaper

Spirer består av den konsentrerte næringen fra frøet og har et høyere innhold av energi, mineraler og vitaminer enn ferdig utviklede planter.

Kvalitetskrav

Spirer skal være spenstige og saftspente, de skal ikke være visne eller for langt utviklet. Mugg og råte skal ikke forekomme.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer spirer