Kveite

godfisk.no
godfisk.no

Kveite er en av mange spennende fisketyper som du finner hos Ultra, centra og Jacobs. Vi hjelper deg gjerne med gode oppskrifter og fisketips. Vi ønsker å tilby deg som kunde det beste utvalget av råvarer. Vi har alltid et stort utvalg av fisk og sjømat. 

Utenlandske navn

Hippoglossus hippoglossus (Latin) Altlantic halibut (UK) Flétan de l’Atlantique (F) Heilbutt (D)

Varebeskrivelse

Sesong: April-desember.Størrelse: Opptil 3 meter. Vekt opptil 300 kg.  

Fisken/fisket

Kveita er den største av alle flyndrefiskene, med øynene på den grå sida og hvit blindside. Som ung finnes den på kysten og på relativt grunt vann, mens store kveiter vanligvis holder til på 300 - 2 000 m dyp. Gytingen foregår på 300 - 700 m dyp, i dype groper på havbanken langs kysten, eller i fjordene. Viktige gyteområder ved siden av norskekysten er Færøyene, på ryggen mellom Grønland, Island og Skottland, i Danskestredet, Davisstredet og på New Foundlands-bankene. Kveita er en art som er svært følsom for beskatning; den er stedbunden, vokser langsomt og er sent kjønnsmoden. Foruten minstemål og begrenset maskevidde er fiske av kveite med garn, trål, snurrevad eller andre bundne redskaper forbudt i tidsrommet 20. desember til 31. mars. Etter mange års forsknings- og utviklingsarbeid er kveita etablert som oppdrettsart.Vanlige fangstredskaperLine, bunngarn.

Anvendelse

Omsettes fersk eller frossen i skiver, filet eller som hel fisk. Med økt tilgang på oppdrettskveite vil tilførselen av fersk kveite bli jevn hele året.Kveite er svært anvendelig og kan stekes, kokes og grilles. Den har et hvitt og delikat kjøtt, og er dronningen blant fiskene, den selvskrevne festfisken. 

Næringsinnhold

Kveite inneholder vanligvis 1 gram omega-3-fettsyre per 100 gram filet, og er også en god kilde til vitamin D. Omega-3-fettsyrer er viktige for oppbygging av ulike celler i kroppen, og de har gunstig effekt i forhold til hjerte-/kar sykdommer og immunforsvaret.  Fettinnholdet kan variere med størrelse og hvor på fisken det måles. Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte kalsium til å bygge opp og vedlikeholde skjelett og tenner.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.  

Råvareinformasjon fra godfisk.no

Råvarer