Uten gluten

Gluten er et protein som man finner i hvete, spelt, rug og bygg. Personer med cøliaki eller glutenallergi tåler ikke gluten. Skal du servere andre med allergi/intoleranse er det fint å kunne lage trygg mat. Det beste er å høre med personen hva han/hun kan spise. Her er noen forslag til oppskrifter.

Tips til glutenfritt matlaging:

- Du trenger ikke egne oppskrifter til glutenfri mat, ofte fungerer det bra å bytte ut glutenholdige produkter(hvete, bygg, rug og spelt) med glutenfrie produkter.

-Les nøye bak på produktene for å se hva de inneholder. Malt er et produkt av bygg, og er dermed glutenholdig. Vanlig havre er egentlig glutenfritt, men blir produsert i samme lokaler som vanlig mel og kan dermed inneholde sporstoffer, kjøp derfor glutenfri havre.

- Husk at når du skal bake gjærdeig må du tilsette fiberhusk for å oppnå den samme effekten i gjærdeigen som glutenet i melet tilfører.

-Bytt ut vanlig mel i jevninger og sauser med potetmel eller Maizena.

-Husk å holde glutenfri mat borte fra glutenholdig mat, egne skjærebrett, kniver, redskaper etc.

Gode tips