Reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er kjent for å ha en unik og mild viltsmak som kommer fra den ville naturen med milelange beitemarker fylt av mange typer lav, urter og lyng.

Til enkelte anledninger er kun de beste råvarene bra nok, og reinsdyr er en slik råvare. Reinsdyr ses på av mange som det meste eksklusive og eksotiske kjøttet Norge kan by på. Kjøttet er en ren og naturlig luksus fra norske fjellvidder. Reinsdyrkjøtt er i hovedsak en sesongvare som kommer med slaktesesongen som strekker seg fra september og ut mars. Som regel kan du få tak i reinsdyrstek hele året, men tilgangen på filet kan variere noe.

Sunt kjøtt

Forskning har vist at reinsdyrkjøtt er sunnere enn kjøtt fra storfe og gris. Det er ikke bare på grunn av det lave, sunne fettinnholdet. Reinsdyrkjøtt har også et langt høyere innhold av vitaminer og mineraler. Vitaminene og mineralene kommer fra dyrenes store beiteområder. Reinsdyr spiser lav, lyng, urter og bær som er proppfulle av antioksidanter. I tillegg holder de seg i fysisk aktivitet ved å beite over lange strekker. Antioksidantene gjør også kjøttet bedre holdbarhet under fryselagring enn kjøtt fra svin og storfe.

Stykningsdeler

Reinsdyrstek - Reinsdyrstek er et godt utgangspunkt for en fortreffelig middag. Med deilige grønnsaker, en god saus og selvplukkede tyttebær har du en vinner. Før kjøttet stekes er det en fordel at det ligger i romtemperatur ca. 30 minutter. Dette for at kjøttet ikke skal kjøle ned stekepanna, og bli "kokt" isteden for stekt. Beregn 200g kjøtt pr. porsjon og stek det i ovn på 125 °C. 1,5 kg stekes i ca. 2 timer. Kjernetemperatur på ferdig stekt kjøtt er 65 °C for lite stekt, 70 °C for medium og 76 °C for gjennomstekt.

Finnbiff/reinsdyrskav - Finnbiff er en klassisk norsk rett hvor kjøttet får følge av sopp, creme fraîche eller rømme og tyttebærsyltetøy. Vil du prøve noe nytt, er finnbiff med ostesaus og bacon en velsmakende variant, der røyksmaken i baconost piffer opp smaken av vilt. Før kjøttet stekes er det en fordel at det ligger i romtemperatur ca. 30 minutter. Dette for at kjøttet ikke skal kjøle ned stekepanna, og bli "kokt" isteden for stekt. Beregn 200 g pr. porsjon og brun kjøttet raskt på sterk varme.

Reinbiff - Reinbiff smaker som annet viltkjøtt kjempegodt sammen med en skikkelig god saus (gjerne en vilt- eller rødvinssaus), tyttebær, einebær og sopp. Beregn 200 g pr. porsjon og brun kjøttet raskt i panne. Etterstek i ovn på 125 °C i ca. 20 minutter.

Reinsdyrfilet - Reinsdyrfilet er den edleste biten på reinsdyret. Kjempegod snaddermat som vil imponere dine gjester. Beregn 200 g pr. porsjon og brun kjøttet raskt i panne på sterk varme. Etterstek i ovn på 125 °C i ca. 20 minutter. Kjernetemperatur på ferdig stekt kjøtt er 65 °C for lite stekt, 70 °C for medium og 76 °C for gjennomstekt.

Reinsdyrkoteletter - Reinsdyrkotelettene skjæres fra kammen og brukes som doble koteletter. Det vil si at både indre- og ytrefileten er med. Kotelettene minner ikke bare om lammekoteletter av utseende, men de kan også benyttes i stedetfor lammekoteletter i oppskrifter. Har du en kam du ikke ønsker å dele opp til koteletter kan du tilberede den hel på samme måte som en lammecarré. Kjøttet har en unik og mild viltsmak som kommer fra den ville naturen med milelange beitemarker fylt av mange typer lav, urter og lyng. Forskning har også vist at reinsdyrkjøtt er sunnere enn kjøtt fra storfe og gris. Det er ikke bare på grunn av det lave, sunne fettinnholdet. Reinsdyrkjøtt har også et langt høyere innhold av vitaminer og mineraler takket være de sunne vekstene det spiser. Favorittene er lav, lyng, urter og bær som er proppfulle av antioksidanter. Steking av reinsdyrkoteletter Før kjøttet stekes er det en fordel at det ligger i romtemperatur ca. 30 minutter. Dette for at kjøttet ikke skal kjøle ned stekepanna, og bli "kokt" isteden for stekt. Beregn 300 g pr. porsjon og stek kjøttet i panne ca. 2 minutter på hver side.

Reinsdyrlår - Reinsdyrlår kan spekes, røkes eller helstekes, uansett smaker det fortreffelig. Beregn 200 g pr. porsjon og brun kjøttet raskt på sterk varme. Tilsett ingrediensene og la det trekke i 5 minutter.

Kilde: Matprat.no og forskning.no

Råvarer reinsdyr