Lag egne pølser

matprat.no
matprat.no

Har du lyst til å prøve å lage dine egne pølser? Det er ikke så vanskelig å lage , vi har tipsene.

Kjøtt

Dersom du vil kverne svinekjøttet selv, sørg for at du har en blanding av magert og fett svinekjøtt. Du kan kverne med vanlig kjøttkvern eller foodprocessor. Alternativt kan man bruke kjøttdeig (storfekjøtt) sammen med svinekjøttet (medisterdeig) f.eks. halvparten av hver og man får en noe kraftigere og mer kompakt pølse. Man kan også lage pølser med lammekjøtt. En blanding av lammekjøtt og storfekjøtt kan gi mange muligheter.

Krydder

Den store hemmeligheten i pølse-produksjonen er krydderet. Bruk dine favorittkrydder for å sette din egen smak med f.eks. karve, urter, hvitløk og/eller rosiner.

Tarmer/ pølseskinn

Det finnes ulike tykkelser på tarmene, men jo tynnere de er (wienertarm = 20 mm) jo mer skjøre blir de og vanskeligere er de å jobbe med (sprekker).

Spekk/ fett

Det finnes ingen god erstatning for svinespekk. Fett fra lam eller storfe har en sterk smak, som de færreste liker.

Røking

For å røke pølser er det letteste å bruke en ABU-røk eller en smoker. Det får man kjøpt i sports- eller villmarksforretninger sammen med flis til røkingen.
Legg pølsene ned i ”kassa” med litt avstand i mellom pølsene (ligger de inntil hverandre får du ikke røk rundt hele pølsa), og følg bruks-
anvisningen fra produsenten. Normalt er 15-20 minutter nok til slike pølser, og de blir nesten kokt samtidig pga. den høye temperaturen under røkingen.

Pølser skal trekke

Pølser bør ikke koke, de skal helst bare trekke ved 80-90 grader, ellers kan de sprekke.

Steking i panne

Stek på middels varme. Pølser med skinn bør få noen snitt før du steker dem. Ikke la pølsene ligge for lenge i varm panne - da blir de tørre.

Kilde: matprat.no