Lammestek med ovnsbakte grønnsaker

Lammestek med ovnsbakte grønnsaker

Middels
over 60 min

Bruk et utbenet lammelår - vi hjelper deg i butikken, og krydre det med rosmarin, timan og hvitløk. Dette i kombinasjon med ovnsbakte grønnsaker og potetmos gir en lammeopplevelse på høyden med de aller beste

Slik gjør du

Lammestek

Ben ut lammelåret og la den ligge på benken i ca. 30 minutter før tilberedning. Krydre steken med friske urter, finhakket hvitløk, salt og pepper. Legg den i en langpanne med ca. 5 dl. vann i bunnen. Stekes i ovn ved 125°C i ca. 2,5 time (bruk steketermometer og ta ut ved 58°C for en rosa lammestek). La steken hvile under folie i ca. 30 minutter før servering.

Tips! Lag Provencalsk lammestek - den klassiske måten å steke lammestek på i Frankrike. Lag en blanding av 2 bunter finhakket kruspersille og 6 fedd presset hvitløk som du blander med 1,5 dl strøkavring. Bland 2/3 av blandingen med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med 100g nyrevet parmesanost eller hvitost, og settes til side. Gni steken inn med 3 ss sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på grønnsaker og smør i en langpanne eller ildfast form, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C. De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C (rosa).

Ovnsbakte grønnsaker

Finhakk urter du liker. Grønnsakene kuttes i jevne biter og marineres i litt nøytral matolje, friske urter, salt og pepper før de bakes i stekeovnen ved 180°C i ca. 25 minutter. Dette kan du gjøre mens steken hviler. Liker du honning kan du vende inn litt flytende honning før du setter formen med grønnsakene inn i ovnen.

Potetmos

Skyll og skrell potetene. Del dem i biter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet. Mos potetene og rør inn smør og melk til ønsket konsistens Smak til med salt og pepper.

Skysaus

Kraften fra lammelåret siles å has i en kjele. Rør ut maizena i litt vann til jevning. Jevn sausen, tilsett rødvin og småkok i 15 min. Smak så til med salt og pepper.