Koking, trekking av kjøtt

Koking, trekking av kjøtt
Lett
over 60 min

Er du usikker på hvordan du koker kjøtt og hvor lenge det skal koke? Her får du svaret.

Slik gjør du

1. Beregn ca. 1 1/2 l vann og 2 ts salt per kilo kjøtt. Kok opp vannet og tilsett salt. Legg i kjøttet og kok opp på nytt. Vannet skal koke når kjøttstykket legges i, da lukkes porene i kjøttet og den smakfulle saften forblir inne i kjøttstykket.

2. Fjern skummet slik at kraften blir klar. (Skum = stivnede proteinrester.)

3. Tilsett hel pepper, løk, gulrot og en suppekvast. Senk varmen slik at kjøttet ikke koker, men trekker ved ca. 90 °C. La kjøttet trekke til det er mørt, og slipper beina, ca. 2 timer.

4. Ta kjøttet opp med en hullsleiv når det er ferdig kokt. Sil kraften og bruk den til suppe, saus eller som basis til en gryterett.

NB! Det går ikke fortere om du «boblekoker». Da blir kjøttet tørt, hardt og seigt.

Tips! Suppekvast gir god smak til kraften. Bruk purre, persille, timian eller andre urter. Knyt sammen med hyssing og la den trekke med kjøttet. Kast suppekvasten etterpå.