Helstekt culotte med gnocchi og bakte tomater

Helstekt culotte med gnocchi og bakte tomater

Middels
over 60 min

Culotten sitter som et lokk over mørbraden, og har et fettlokk som gir fantastisk smak til kjøttet. Her serverer vi den med gnocchi med spinat, langtidsbakte tomater og en helt fantastisk løkolje med pistasjnøtter. Får du ikke tak i culotte, kan du også benytte ytrefilet, mørbrad eller entrecôte.

Slik gjør du

Langtidsbakte tomater

Tomater har en naturlig sødme og en av de beste måtene å fremheve den på er å langtidsteke dem. Del gode cherrytomater i to. Legg dem med snittflaten opp i en ildfast form. Krydre lett med litt salt, pepper og en god olivenolje. Bak dem i ovnen ca. 2 timer ved 100 grader.

Culotte

Riss fettet i ruter, gni salt og pepper godt ned i fettet, og krydre hele veien rundt.

Legg kjøttet i en kald, tørr panne og skru varmen på på fullt. Da vil fettet smeltet og renne nedover kjøttet, noe som gir massevis av god smak. Skru ned varmen noe når kjøttet har fått en fin bruning.

Tilsett smøret, hele knuste hvitløksfedd og urtene. Bruk en skje og øs smøret over kjøttet så det tar til seg alle de gode smakene.

Legg kjøttet med fettsiden opp i en ildfast form og etterstek det midt i ovnen ved 120 grader til det har en kjernetemperatur på 55 grader. La kjøttet hvile i ca 20 minutter på et lunt sted.

Løkolje med pistasj, balsamico og parmesan

Ha balsamico i en kjele, og la koke til den er redusert til sirup. Her kan du også velge å kjøpe crema de balsamico, da trenger du ikke redusere.

Ha løken i en kjele og hell over olje til den er akkurat dekket. Kok løken i oljen til den er mørk gyllen. Kjøl ned. Sil av løken og tilsett grovhakkede pistasjkjerner. Smak til med balsamico og parmesan, rør inn gressløken. Om du ønsker mer løksmak kan du lage puré av løken og ha den tilbake i oljen. Rør godt.

Gnocchi

Kok potetene med skallet på til de akkurat er gjennomkokt. Hell av vannet. Skrell potetene mens de fortsatt er varme. Legg potetene i en bolle, tilsett egg og 1/3 av melet. Mos potetene og bland alt forsiktig sammen til en deig, mens du tilsetter mer og mer av melet. Ikke jobb for mye med deigen, da blir gnocchiene harde.

Del deigen i tre deler og rull til en pølse. Kutt tommelfingerlange biter med en kniv og kok de i lettsaltet vann i to minutter. De flyter opp når de er klare.

Brunes til slutt i nøttebrunt smør og krydres med salt og pepper. Vend gjerne inn litt frisk spinat i stekeprosessen.

Topp kjøttet og gnocchien med løkoljen rett før serveringen. Server med langtidsbakte tomater.