Helstekt tri tip med sterk bearnaisesaus

Helstekt tri tip med sterk bearnaisesaus

Middels
over 60 min

Tri tip, også kjent som Cuvette eller California steak, er en liten trekantet muskel fra utsiden av låret på angus. Kjøttet er mørt og godt, og kan stekes i ovn, på panne eller legges på grillen. I denne oppskriften gir vi den en runde i pannen før vi steker den videre i ovnen. Serveres med chilibearnaise og løk- og timianpoteter. Du kan kjøpe ferdig chilibearniase-saus om du ønsker det.

Slik gjør du

Klarnet smør

Ha smøret i en kjele og la det smelte på lav varme. La kjelen stå helt stille så melkepartiklene synker til bunnen.

La smøret stå i ca. 20 minutter, slik at smøret på toppen blir helt klart. Hell deretter forsiktig av det klarnede smøret uten å få med melkepartiklene.

Løk- og timianpoteter

Skrell og skjær poteter og løk i ½ cm tykke skiver. Bruk en stor stekepanne som varmes godt, tilsett olje og stek løk og poteter på sterk varme til alt begynner å få farge. Tilsett smøret og stek videre til poteter og løk blir gyllenbrune. Det kan med fordel gjøres i to omganger for å sikre god farge, det er nettopp dette som gir den gode smaken til slutt.

Krydre med timian, salt og pepper. Ha alt over i en ildfast form og press det godt sammen. Hell over kraft. Sett formen midt i forvarmet ovn på 200 grader og stek videre i 30 minutter.

Tri Tip

Lag fine ruter i fettet på kjøttet. Pensle med olje, krydre godt.

Stek tri tip på medium varme til den har fått en fin stekeskorpe. Trekk pannen til side og ha i smør. Øs smøret over kjøttet med en skje.

Sett kjøttet midt i ovnen på 120 grader til kjernetemperaturen når ønsket grad. Husk å ta ut kjøttet av varmen et par grader før ønsket kjernetemperatur, den stiger noen grader mens kjøttet hviler. Kjøttet er rødt med en kjernetemperatur på 52-56 grader, medium stekt på 58-64 grader, og gjennomstekt på 66-68 grader. La kjøttet hvile i minimum 10 minutter før du skjærer det i skiver og serverer.

Tips! Tri Tip smaker også veldig godt røkt. Serveres da med en god BBQ-saus, stekte poteter eller potetmos og grønne bønner.

Chilibearnaise - reduksjon

Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La koke til det gjenstår ca. halvparten av mengden. Sil reduksjonen.

Chilibearnaise-saus

Pisk eggeplommene i en kjele sammen med 1 ss reduksjon. Varm opp på svak varme. Tilsett litt og litt av det smeltede smøret under kraftig pisking. Pass på at det ikke blir for mye så sausen sprekker. Blir det for varmt kan eggeplommene koagulere.

Smak til sausen med sitronsaft, salt, pepper, kjørvel, finhakket syltet paprika, Srirachasaus og evt mer reduksjon. Juster tykkelsen med litt kaldt vann hvis du vil ha litt tynnere saus.