Langtidsstekt høyrygg i jerngryte
Høyrygg av storfe er et rimelig kjøttstykke med mye smak. Det egner seg spesielt godt til gryter som får lang varmebehandling og denne oppskriften får frem noen av de beste smakene.
Slik gjør du
Hørygg i jerngryte
Brun høyryggen i litt matolje og 2 ss smør i en jerngryte, tilsett grove biter av gulrøtter, løk, purre, hvitløk og fres godt. Tilsett tomater, rødvin og dekk grytens innhold med vann. Tilsett laurbær og hel pepper.
Ha på lokk og la stå i ovnen på 180 °C i drøyt 3 timer. Kjøttet skal være så mørt at det akkurat kan trekkes fra hverandre.
Potet- og sellerirotmos
Kok grove biter av poteter og sellerirot til de er møre. Mos med en rotstapper, tilsett i fløte/melk, creme fraîche og smør. Smak til med salt og pepper, samt revet ost.
Ovnsbakte rotgrønnsaker
Skyll, skrell og del rotgrønnsakene i grove biter, skrell delikatessløken. Bland alt sammen i en ildfastform sammen med litt olje og flytende honning. Bak i ovnen ved 200 °C i ca. 30 minutter til grønnsakene er møre men med tyggemotstand.
Hjemmelaget rødvinssaus
Sil kraften fra gryten og kok inn til halv væskemengde.
Smelt sukkeret i en gryte til det blir lysebrunt, tilsett rødvin og kok inn til sirupskonsistens, tilsett kraft og kok opp under omrøring. Pisk inn kaldt smør rett før servering. Smak til med salt og pepper og pynt med finhakket timian.
Servering
Trekk kjøttet fra hverandre og anrett på et varmt fat sammen med de ovnsbakte grønnsakene. Server potet- og sellerirotmos og saus ved siden. Velbekomme!