Tilberedningstips for lam

Vi viser deg hvordan de ulike delene av et lam skal tilberedes.

  1. Lammestek - lammestek er betegnelsen på lammelår uten mørbrad og den ytterste delen av skanken. Lammesteken spekkes med hvitløksfedd, gnis med salt, pepper og rosmarin og helstekes i ovn ved 125 grader C i 2 - 3 timer til termometeret viser 70 grader C.

  2. Fylt og surret lammestek - lammesteken er benet ut og fylt med rosmarin og hvitløk. Best blir steken når du helsteker den i ovnen ved 125 grader C i ca. 2 timer til steketermometeret viser knapt 70 grader C. Husk å la kjøttet hvile under folie i 10 minutter før du skjærer opp steken.

  3. Lammestek i skiver - passer på grillen eller i pannen. For en provencalsk smak, kan du gni skivene med en blanding av rosmarin, timian, oregano, hvitløk, salt og pepper før du bruner dem raskt i pannen. Etterstek dem i ildfast form i ovnen ved 180 g i ca. 10 minutter. La hvile i 10 minutter.

  4. Fårikålkjøtt - stykker av lammesiden. Legg kjøtt og hodekål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Krydre med salt og pepper mellom lagene. Hell over vann og kok opp. La fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet). Ca. 2 timer.

  5. Lammecarré - lammeryggen med ribben, pusses og skjæres fri for fett og sener. Lammecarrén kan grilles eller brunes i panne før den etterstekes i ovnen ved 175 grader C til steketermometeret viser 60 grader C.

  6. Lammekoteletter - lammesadelen er skåret i skiver. Lammekoteletter er godt å marinere. De blir best hvis de stekes i panne, men egner seg også på grillen. Stekes/grilles tre - fire minutter på hver side. Server med potetpuré.

  7. Lammesadel - lammesadel er hele kotelettkammen med ytre og indrefilet. Lammesadel gnis med hvitløk og krydres med rosmarin, salt og pepper og stekes i langpanne på nederste ribbe i stekeovnen ved 175 grader C til steketermometeret viser 65 grader C.

  8. Lammeskank - lammeskank er den nederste delen på lammelåret. Lammeskanken trenger litt lengre tid enn steken for å bli mør. Tilberedes i gryte, bakes i leirgryte i ovn eller i form dekket med folie, ved 175 grader C i 1,5 til 2 timer.