Sjokoladens innhold - sjokoladeskole del 1

Kakaomasse og kakaosmør blir ofte nevnt i forbindelse med sjokolade. Hva er det egentlig? Og hva annet består sjokoladen av? Svaret får du her.

Kakaomasse

Kakaokjerner kalles "nibs". Etter røstingen blir nibsen malt. Celleveggene blir revet opp, fettet blir frigjort og vi får en tyntflytende kakaomasse med en kraftig og litt bitter smak.

Kakaosmør

"Nibs" (kakaokjerner), inneholder omlag 55 % fett. Dette fettet har man ved hjelp av en spesiell teknikk klart å presse ut av bønnene. Fettet kalles kakaosmør. Det som blir igjen etter at mesteparten av kakaosmøret er presset ut, males til kakaopulver. Kakaopulver inneholder 20% kakaosmør. Kakaosmøret gjør at sjokoladen holder den fasongen vi støper den i, og at den "smelter på tunga" når vi spiser den. I tillegg er kakaosmaken i kakaosmøret med på å gi smak til sjokoladen.

Hvit sjokolade er laget av kakaosmør, tørrmelk, sukker og vanilje. Den inneholder ikke kakaomasse.

Sukker

Kakaomasse alene smaker ganske bittert og sterkt. Når vi tilsetter sukker, får sjokoladen en mer tiltalende smak. Sukker fremstilles enten fra sukkerrør, som vokser i tropiske strøk, eller fra en rotfrukt som heter sukkerroe og som dyrkes så langt nord som i Syd-Finland.

Tørrmelk

Tørrmelk brukes i de lyse sjokolademassene. Den gir sjokoladen en lys farge og gjør at smaken blir mildere. Det finnes flere metoder for å fremstille tørrmelk, blant annet spraytørke. Spraytørke går ut på at melken sprøytes inn i et kammer hvor den møter en varm motstrøm av luft. Den varme luften fordamper fuktigheten i melkedråpene, og tørrstoffet kan samles opp som et fint pulver.


Kilde: Freialand og Norsk lovdata