Mørk sjokolade

Mørk sjokolade inneholder kakaomasse, sukker, kakaosmør, vanilje og leicithin (en emulgator). Det er ikke tilsatt noen melketørrstoffer.

Kakaoinnholdet i vanlige mørke sjokolader i varierer fra 35% på søte mørke sjokolader til 70-80% på veldig mørke sjokolader. Av minimum kakaoinnhold må minst 14% være avfettet kakaotørrstoff og minst 18% kakaosmør. Bittersøt- og semi-søt sjokolade faller også innunder denne kategorien.

Bittersøt sjokolade

Bittersøt sjokolade inneholder minst 35% kakaotørrstoff. De fleste av bittersøte sjokolader inneholder minst 50% kakaomasse, men noen av de er oppe i 70-80% kakaomasse. Denne type sjokolader har ofte en dypere og mer bitter smak enn søte mørke eller semi-søte sjokoladeplater. Sukkermengden i bittersøte sjokolader er ikke fastsatt i noe regelverk og styres av produsentene. Dette medfører at bittersøt sjokolade kan smake forskjellig fra produsent til produsent. 

Semi-søt sjokolade

Semi-søt sjokolade er et amerikansk begrep for en sjokolade som inneholder minst 35% kakaotørrstoffer og som er generelt antatt å ha en mørkere farge enn søt mørk sjokolade. Semi-søt sjokolade er som regel søtere enn bittersøt. Sukkermengden i semi-søte sjokolader er heller ikke fastsatt i noe regelverk og styres av produsentene. Dette medfører at semi-søt sjokolade kan smake forskjellig fra produsent til produsent.

Søt mørk sjokolade

Søt mørk sjokolade inneholder ikke melk og går derfor i flere land innunder betegnelsen mørk sjokolade. Den kalles derimot søt fordi den har en høyere andel sukker og har en mye søtere smak enn andre mørke sjokolader. De fleste søte mørke sjokoladene inneholder bare 20-40% tørrstoffer av kakao. grunnet det lave innholdet av kakaotørrstoffer går flere av disse sjokoladetypene ikke innunder mørk sjokolade i Norge, hvor mørk sjokolade minst må ha 35% kakaoinnhold.