Eggen gardsysteri

Eggen gardsysteri i fjellbygda Vingelen er en av pionerene i Rørosmat og yster ost fra egen økologisk melk.

Eggen Gardsysteri har eget ysteri på gården, og ysteriet eies og drives av ekteparet Ola Eggen og Liv Bjørnstad. 

Ysteriet ble bygd i 2001, fordi ekteparet hadde et ønske om å øke verdiskapingen på gården og skape arbeidsplasser for dem begge på gården. I 2012 overtok sønnen Marius gårdsdriften, mens ekteparet fortsatt driver ysteriet.

Melk fra egne kyr

Produktene er økologiske og lokalprodusert, og mjølka kommer fra gårdens egne kyr samt fra en annen økologisk gård i bygda. Om sommeren er kuene på setra og beiter på frodig fjellbeite. 

Setra ligger opp mot Nonsvola, ca. 900 moh. og i randsona av Forollhogna Nasjonalpark. Mjølka fraktes ned til gården tre til fire ganger i uken til foredling.

eggen gardsysteri_ChristineBaglo.jpg

Fem ulike oster

Eggen tilbyr fem ulike oster av super kvalitet; Fjellblå er en blåmuggost som holder verdensklasse, Spesial er en fast blåmuggost, Fjellost er en deilig hvitmuggost og Fjellgo er en flott fastost som lages av sommermelken fra seteren. I tillegg har de en Salatost med urter og kvitløk. Alle de fem ostene er økologiske.

I 2017 fikk Fjellblå gullmedalje i World Cheese Awards i London. Fjellgo' ble også premiert med sølvmedalje i samme mesterskap.