God ost fra glade kuer

Kuer og fjøs lever jammen ikke opp til sitt rykte! Inntrykket av kuer på rekke og rad i hver sin trange bås har visst lite med dagens standard å gjøre. – Kuer som skal lage god ost må jo få leve et fritt og behagelig liv! Og da er egen spa-avdeling med tykke madrasser, roterende massasjebørste og robotbudeie en selvfølge!

Eiker Gårdsysteri i Hokksund er ikke helt som andre gårder. Her lager de spesielt gode oster, og derfor får de selge ostene sine hos oss. På Eiker lever det 60 frittgående kuer, som selv bestemmer når de vil spise og melkes. De ligger på 10 cm høye kumadrasser og kan klø seg på en roterende kubørste. Fri tilgang til ferskt fôr er en selvfølge, og kuene kan selv velge å beite ute eller spise inne om sommeren.

Ekte håndtverk – god kvalitet

Stor vekt på god dyrevelferd er viktig, og at dyra trives kan alle som tar turen hit se. Dessuten er trivsel en meget viktig faktor i forhold til produksjonen, noe som gjenspeiler seg i god kvalitetsmelk og velsmakende oster. Kuene melker mer enn normalt, og trivsel er en av årsakene til det. De har fri tilgang til grovfôr, og melker seg gjennomsnittlig 2,8 ganger i døgnet. Når de kjenner behov for å melkes, tusler de bare bort til robotbudeia for melking.

På Eiker produseres det ikke mer enn 100 kilo ost per dag. Her er det ingen
som forhaster seg – verken i ystingen eller lagringen. Det kunne fort gått ut over kvaliteten. Alt gjøres for hånd, noe som lett kan sees på armene til de flotte damene som produserer osten. Mang en kraftkar ville tape i håndbak for disse damene!

Camembert og Brie fra Hokksund

Camembert Eiker og BerBrie er to bløte hvitmuggoster som produseres på Eiker Gårdsysteri. De har en mild og god smak som egner seg godt til osteanretninger, på brødskiven, til dessert og til tapas.

På gården lages også rødkittostene Holtefjell, Tilsiter Eiker og Eiker Mutschli - tre velsmakende oster.

Holtefjell har en fyldig, kraftig og aromatisk smak og egner seg til både matlaging, til osteanretninger, salater, tapas og som dessertost. den kommer i tre varianter: vanlig modnet, vellagret og XO.

Tilsiter Eiker har også en fyldig, aromatisk smak du gjerne kan bruke til osteanretning, på smørbrødet, som dessertost eller til tapasen.

Eiker Mutschli har en mild, rund og fyldig smak – fin til raclette, tapas, osteanretning, til salat og dessert. Og hvis du ønsker en litt spesiell ost, anbefales Gruveost med en mild, fyldig aromatisk smak. Den lagres i seks måneder ved 7 grader i gruven på Modum! 

Utvalget varierer mellom butikkene, men vi hjelper deg gjerne med å skaffe varene.