Kos deg med raclette

Tine
Tine

Mens nordmenn skjærer ost med høvel og franskmennene med kniv, har sveitserne i århundrer smeltet sine oster. Raclette er en velsmakende tradisjon som egner seg både til hverdag og fest.

Raclette er den sveitsiske nasjonalretten, som visstnok skal være 400 år gammel. Raclette-tradisjonen stammer fra Val d´Annivieres, der gjeterne oppe i fjellene la ost tett på ilden og skrapte den over på brødskiver når den smeltet. Ordet raclette kommer fra det franske ordet ”racler” som rett og slett betyr å skrape. I dag trenger du imidlertid et elektrisk raclettejern som settes midt på bordet.

Hver gjest har en egen liten stekepanne som de setter inn i raclettejernet med ost på. Kjøp Racletteost, Ridderost eller Port Salut. De smaker litt forskjellig, men holder seg bløte og varme etter smeltingen. I tillegg kan du steke kjøtt, løk og andre ingredienser på raclettejernets store stekeplate! Deilig tilbehør til racletten er kokte poteter, syltede sølvløk, skinke/spekeskinke, sylteagurker og lettrømme.

Ønsker du et alkoholfritt alternativ å drikke til Racletten, anbefaler vi Frisk og frodig eplemost fra Telemark.