Raclette - en velsmakende tradisjon

Mens nordmenn skjærer ost med høvel og franskmennene med kniv, har sveitserne i århundrer smeltet sine oster. Raclette er en velsmakende tradisjon som egner seg både til hverdag og fest.

Raclette er den sveitsiske nasjonalretten, som visstnok skal være minst 400 år gammel. Raclette-tradisjonen stammer fra Val d´Annivieres, der gjeterne oppe i fjellene la ost tett på ilden og skrapte den over på brødskiver når den smeltet. Ordet raclette kommer fra det franske ordet ”racler” som rett og slett betyr å skrape. I dag trenger du ikke å sette deg rundt bålet for å nyte din raclette, men slipper enkelt unna med et elektrisk raclettejern som settes midt på bordet.

Hver gjest har en egen liten stekepanne som de setter inn i raclettejernet med ost på. Kjøp Rød ku fra Thorbjørnrud, Racletteost, Ridderost, Port Salut eller Norsk Alpeost. De smaker litt forskjellig, men holder seg bløte og varme etter smeltingen. I tillegg kan du steke kjøtt, løk og andre ingredienser på raclettejernets store stekeplate! Deilig tilbehør til racletten er kokte poteter, syltede sølvløk, skinke/spekeskinke, sylteagurker og lettrømme. Søte cherrytomater smaker også godt, og glem ikke pepperkvernen. Nykvernet pepper på osten er et must!

Den fete osten trenger drikke med en del syre og frisk presset eplemost er perfekt som følge.