Slik oppbevarer du ost
Ost smaker best når den oppbevares og behandles riktig.
Det er viktig å bevare ostens smak og karakter lengst mulig, og da må den behandles riktig. Ost bør oppbevares i kjøleskap. Pakk hvert ostestykke hver for seg i matpapir og deretter i plast, da får osten tilført luft og du unngår at den blir klebrig. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens smak og kvalitet når pakken er åpnet. Store oster bør deles opp i flere stykker og tas ut ved behov. Da holder de seg bedre. Husk at ostens smak og karakter forsterkes jo lengre den lagres. Jo nærmere "best før"-datoen, desto bedre smaker osten.
Kan ost fryses?
Hvis ost fryses, forringes konsistensen selv om smaken kan være bra. Riv eventuelt de faste ostene før frysing og bruk de i varme retter. Brunosten egner seg dårlig til frysing, men hvis den fryses må den spises relativt raskt etter tining i kjølskap. Den kan også fint brukes i varme retter som for eksempel til brun saus. Blåmuggoster og hvitmuggoster kan fryses. Ostene må være passe modne og spises så snart de er tint. Snøfrisk og kremostene blir kornete og mister en del av væsken ved opptining etter frysing. Derfor egner de seg best til bruk i sauser og andre varme retter.