Slik oppbevarer du ost

Tine.no
Tine.no

Ost smaker best når den oppbevares og behandles riktig.

Det er viktig å bevare ostens smak og karakter lengst mulig, og da må den behandles riktig. Myke oster som Brie og Chevre bør tempereres (stå i romtemperatur) en times tid før servering, mens faste oster som Norvegia og Jarlsberg kan spises rett fra kjøleskapet.

Oppbevaring av ost

Ost bør oppbevares i kjøleskap. Pakk hvert ostestykke hver for seg før det legges bort. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens smak og kvalitet når pakken er åpnet. Store oster bør deles opp i flere stykker og tas ut ved behov. Da holder de seg bedre. Pakker du osten i matpapir og deretter i plast, får den tilført luft og du unngår at den blir klebrig. Husk at ostens smak og karakter forsterkes jo lengre den lagres. Jo nærmere "best før"-datoen, desto bedre smaker osten.

Kan ost fryses?

Hvis ost fryses, forringes konsistensen selv om smaken kan være bra. Riv eventuelt de faste ostene før frysing og bruk de i varme retter. Brunosten egner seg dårlig til frysing, men hvis den fryses må den spises relativt raskt etter tining i kjølskap. Den kan også fint brukes i varme retter. Blåmuggoster (Normanna, Norzola og Royal Blue) og hvitmuggoster (Camembert og Brie) kan fryses. Ostene må være passe modne og spises så snart de er tint. Snøfrisk og kremostene blir kornete og mister en del av væsken ved opptining etter frysing. Derfor egner de seg best til bruk i sauser og andre varme retter.

 

Kilde: Tine.no